ODRŽANA 9. KONFERENCIJA ZA MEDIJE PROJEKTA . NOVINARIMA PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI VIDEO O TIJEKU PROVEDBE NAŠEG PROJEKTA

15. June 2023.

U ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine, po prvi put na lokaciji uređaja za pročišćavanja otpadnih voda UPOV Cuvi i u novim prostorijama upravne zgrade Odvodnje Rovinj Rovigno, održana je deveta konferencija za medije našeg Projekta

Nakon konferencije slijedio je vođeni obilazak laboratorija za kontrolu pročišćene vode i izgrađenog postrojenja UPOV te postrojenja za solarno sušenje mulja na lokaciji Lokva Vidotto. U radu konferencije sudjelovali su gradonačelnik grada Rovinja – Rovigno Marko Paliaga, direktor Odvodnje Rovinj – Rovigno d.o.o.  Ognjen Pulić i Sanja Ivančević, voditeljica uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. 

Podsjetimo, izgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda UPOV pušten je u probni rad 1. prosinca 2022. godine, a testiranja  koja tijekom tog probnog rada  provede akreditirani laboratoriji na pročišćenoj vodi koja iz UPOV-a izlazi uključuju ukupno 35 parametara praćenja i pokazuju izvrsne rezultate.

"Godina 2023. godina bit će  upamćena u povijesti grada Rovinja kao prva godina u kojoj se pročišćena otpadna voda najvišeg stupnja pročišćenja ispušta u more. To je rezultat napora započetih još 2008. kada se krenulo u stvaranje svih preduvjeta za ostvarenje ovog rezultata kojeg smo si kao davno zadali kako bismo očuvali naš najvažniji prirodni resurs – more, kao dio naše vizije razvoja održivog turizma "-  izjavio je tom prigodom gradonačelnik Paliaga. 

Mi brinemo o čistoći mora slogan je kojim Odvodnja Rovinj Rovigno d.o.o. komunicira dosadašnje uložene napore i postignute rezultate u uspostavljanju sustavnog održivog gospodarenja otpadnih vodama na području aglomeracije i grada Rovinja. A oni su, prema podacima  iznesenim na konferenciji za zaista izuzetni. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda najvišeg 3. stupanja pročišćavanja u potpunosti je izgrađen i nalazi se u probnom radu, uređaj za solarno sušenje mulja krenut će u probni rad krajem ovog mjeseca, kroz izgradnju nove mreže odvodnje osigurana je gotovo 100% priključenost kućanstva s područja aglomeracije Rovinj na sustav javne odvodnje, kroz obnovu i rekonstrukciju postojeće mreže smanjeni su gubitci pitke vode, a u pripremi je i niz novih projekata poput tematskog multimedijskog vodenog parka, solarne elektrane, nekoliko malih vjetroelektrana te kompostane koji će doprinijeti razvoju Rovinja kao održive destinacije u kojoj su ekološke, ekonomske i društvene komponente održivog razvoja u balansu. Na zadovoljstvo svih stanovnika s područja aglomeracije  Rovinj te gostiju i posjetitelja destinacije. 

"UPOV je veliki potrošač energije i veliki potrošač vode. Zbog toga smo u samom Projektu planirali i ponovnu uporabu pročišćene vode ne samo za zalijevanje zelenih gradskih površina, već i za rad i održavanje našeg sustava. Dodatno radimo na tome da osiguramo za rad sustava i vlastiti izvor električne energije izgradnjom solarne elektrane na krovu UPOV-a ukupne površine od 2.340 m2 koja bi nam osigurala elektranu od 300 MW. Za izradu projektne dokumentacije prijavili smo se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dobili smo od njih 40% sufinanciranje izrade projektne dokumentacije. Ovo sve radimo u cilju kako bismo  u uvjetima izuzetnih poskupljenja energenata stanovnicima osigurali održivu cijenu vodnokomunalne usluge odvodnje"-  izjavio je Ognjen Pujić, direktor Odvodnje Rovinj Rovigno d.o.o.

Trenutno su u tijeku su završni radovi za posljednjeg infrastrukturnog objekta planiranog kroz Projekt – izgradnja postrojenja za solarno sušenje mulja na lokaciji Lokva Vidotto. Uređaj će biti pušten u jednogodišnji probni rad krajem ovog mjeseca. 

Na konferenciji je premijerno prikazan dokumentarni video o svim aktivnostima Projekta. 

 

Galerija

Adresa

Odvodnja Rovinj - Rovigno d.o.o.
Novigradska ulica 1
52210, Rovinj

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 7:00 do 15:00
 

ISO Certifikati

ISO9001